خواص شیره تریاک در طب سنتی

خواص شیره تریاک در طب سنتی چیست؟ تریاک یکی از موادی است که سابقه استفاده طولانی مدت به عنوان ماده مخدر دارد.
طب سنتی ایران از اثرات درمانی تریاک و عوارض و مصرف غیر منطقی آن یاد می کند. اعتیاد به تریاک به یک معضل اجتماعی در ایران تبدیل شده است. هنگام مرور سایت ها و وب سایت های مختلف، اطلاعات متناقضی مشاهده می شود که هیچ مبنای علمی پشت آن نیست.
هر ماده و هر رفتاری می تواند آثار مثبت و مخرب و جبران ناپذیری داشته باشد. قبل از اجرا و انتخاب رفتار و عملکرد باید فواید و آثار آن را در نظر گرفت و انتخاب عجولانه عواقب بدی به همراه خواهد داشت. مشاوره ترک اعتیاد یکی از راهکارهای موثر در این زمینه است.

خشخاش
خشخاش گیاهی است علفی و یکساله بدون کرک و گودال تا ارتفاع 2 متر. دو نوع به نام های خشخاش سیاه دانه و خشخاش سفید دانه وجود دارد.
میوه آن یک کپسول بزرگ سبز رنگ با تاجی در بالای آن است. این کپسول حاوی حداکثر 3000 دانه کلیه شکل است که پس از بلوغ میوه از سوراخ های میوه دور ریخته می شود.
با توجه به روش تهیه و تهیه تریاک خشخاش نام صمغ، لبن، شیره یا عصاره و اقشره یا به طور کلی تریاک ذکر شده و به چند مورد اشاره می کند.

تریاک
تریاک و مشتقات آن از جمله داروهایی هستند که از دیرباز با داروهای مؤثر و پرکاربرد در پزشکی فاصله زیادی داشته اند. از هزاران سال پیش تریاک به عنوان دارو و شفابخش استفاده می شد و از قرن دهم هجری قمری استفاده از آن به عنوان قهوه خانه ای و خانه ای رواج و مورد استفاده قرار گرفت.
آب خشخاش: تریاک از تراشیدن کپسول های نارس خشخاش سیاه به دست می آید. در کتاب های قبل از صفویه نیز ثبت شده است.
عصاره: تریاک که از کوبیدن و فشار دادن کپسول و برگ های خشخاش سیاه تهیه می شود و شیره آن در آفتاب خشک می شود.
شربت تریاک: شربت تریاک از جوشاندن تریاک سوخته و تریاک به نسبت 3 به 1 تهیه می شود.

تریاک در طب سنتی
تریاک با کیفیت سرد و خشک وارد طب سنتی شده است. دارای خواص ضد درد، ضد اسهال، ضد سرفه و خواب آور است.
مصرف تریاک باعث نشاط و شادی در انسان می شود. کنار گذاشتن آن باعث می شود که احساس نیاز کنید و مجبور به استفاده مجدد از آن می شوید و در نتیجه بدن به مصرف آن عادت می کند که اعتیادآور است.
خواص تریاک
خواص تریاک را اکثر مردمان کهن می دانند و دانشمندان طب سنتی ایران قرن ها در مورد آن نوشته اند.
در پاپیروس هرست: نوشته شده که ترکیب آن برای درمان ناراحتی مثانه، اصلاح ادرار و ناراحتی های شکمی و سردرد مفید است.

رازی در کتاب الحاوی فی الطب می نویسد: تریاک مخدر و مسکن بسیار قوی است; اسهال مداوم را متوقف می کند. ضد سرفه، ضد درد و خواب آور است.
ابن سینا در کتاب قانون گفته است: تریاک مخدر و مسکن و آرام بخش و تسکین دهنده سرفه است و به گفته وی برخلاف گفته قدما ترکیب آن با شیر مادر درد و التهاب چشم را برطرف می کند.
کتاب هدایت المتلمین: حاوی ترکیبات تریاک برای درمان میگرن، وزوز گوش، ترشحات پشت حلق به شرط عدم تنگی نفس، سرفه، اسهال، سوختگی خشخاش برای خونریزی و خون زیاد و همچنین خونریزی قاعدگی مستمر است.
عماد الدین شیرازی بزرگترین فایده تریاک را تسکین درد سر تا پا با مصرف خوراکی یا موضعی می گوید. از دیگر فواید آن خواب سبک است و دلیل آن آرامش ایجاد شده پس از مصرف تریاک است.
مزیت دیگر جدیت و سرگرمی در کار است. ضد جنون و دفع هوای سرد زمستان، جلوگیری از انزال زودرس، کاهش وزن افراد چاق و حفظ استحکام بدن.

خواص آب تریاک در طب سنتی مضرات تریاک
در کتاب های طب سنتی ایران ضعف بدن، گرفتگی عضلات، تب، سستی و بد فکری، ضعف بینایی و شنوایی، بد خلقی و ضعف مغز و قلب و کبد و معده و یبوست و میل به گوشه گیری و انزوا به عنوان معایب تریاک اعلام شد.
در کتاب های درسی جدید فارماکولوژی و روانپزشکی، خواب آلودگی، حالت تهوع و استفراغ، یبوست، خارش و خشکی دهان به عنوان عوارض جانبی ذکر شده است.

خواص و مضرات آب تریاک
شربت تریاک اثری بیشتر و شدیدتر از تریاک دارد. شربت تریاک اثر قوی تری دارد اما اثر آن چندان ماندگار نیست و پس از مدت کوتاهی فرد معتاد می شود.
آب تریاک باعث می شود که فرد کم کم وزن خود را کاهش دهد و مجاری تنفسی آسیب ببیند. کبد و دندان ها آسیب دیده و میل جنسی کاهش می یابد. تریاک نه تنها قند خون را کاهش نمی دهد، بلکه از ترشح انسولین توسط پانکراس نیز جلوگیری می کند.
آب تریاک همچنین رگ های قلب را تنگ می کند. یکی از مضرات شیره تریاک آسیب به دستگاه گوارش است. به طور کلی اثرات تریاک بر معده بسیار مضر است و احتمال مسمومیت آن زیاد است.
ایده دیگر برای مصرف آب تریاک این است که میل جنسی را افزایش می دهد. درست است که مصرف کوتاه مدت نعوظ را افزایش می دهد، اما در درازمدت آب تریاک نه تنها باعث افزایش قوای جنسی نمی شود، بلکه انرژی را در مرد به قدری کاهش می دهد که انرژی جنسی مرد را کاملاً از نعوظ محروم می کند.

خواص آب تریاک در طب سنتی | اعتیاد به تریاک
اعتیاد یعنی عادت کردن به چیزی ،که اصطلاح انگلیسی به آن اعتیاد نیز گفته می شود. سازمان بهداشت جهانی اعتیاد را اینگونه تعریف می کند: اعتیاد به مواد مخدر معمولاً به سندرمی گفته می شود که در آن فردی که مواد مخدر مصرف می کند یا خانواده ای از مواد مخدر نسبت به رفتارهایی که برای او ارزش بیشتری داشته است، مزیت دارند.
اعتیادآور از نظر طب سنتی ایران
در طب سنتی ایران اعتقاد بر این است که مصرف تریاک به دلیل طبع سرد و خشکی که دارد بر مزاج بدن نیز تأثیر می گذارد و آن را به سردی تبدیل می کند. با سرد شدن مزاج، مویرگ ها و منافذ سطحی پوست بسته می شود و گرمای بدن را به داخل بدن هدایت و جمع می کند. در نتیجه گرمای داخل بدن افزایش می یابد و فرد به طور کاذب احساس گرمای بیش از حد می کند.
مغز نیز تحت تاثیر این افزایش گرما قرار می گیرد و در نتیجه حالت شادی و هیجان و احساس قدرت در انجام کارها در انسان افزایش می یابد. مصرف مکرر تریاک و در نتیجه افزایش حرارت طبیعی باعث ضعف در اندام هایی مانند مغز، قلب و کبد می شود و فرد دچار اختلال می شود. با استفاده مجدد و مصرف بیشتر تریاک برای جبران این شرایط، فرد معتاد می شود.

علائم اعتیاد به تریاک
شربت تریاک قدرت اعتیادآوری بالایی دارد و علائمی مانند کمبود انرژی و خستگی مفرط، اختلالات جنسی طولانی مدت، مشکلات ریوی و تنفسی، بیماری های کبدی، بسیاری از مشکلات گوارشی، کاهش عملکرد شغلی و اجتماعی انسان ایجاد می کند.
این تصور که شیره تریاک برای کاهش قند مفید است کاملا مردود است. شیره تریاک نه تنها قند خون را کاهش نمی دهد، بلکه بر عملکرد پانکراس نیز تأثیر منفی می گذارد و ترشح انسولین را مختل می کند.

نحوه استفاده
خوردن و تدخین دو روش رایج برای مصرف تریاک هستند. تزریق تریاک نیز روشی بسیار خطرناک و مضر است.
زیرا قسمت های نامحلول در آب زیادی دارد و می تواند باعث ایست قلبی شود. روش های زیادی برای کشیدن تریاک وجود دارد که از آن جمله می توان به استفاده از فراوانی و وسایل دیگر اشاره کرد و استفاده از سیخ و سنجاق از روش های رایج است.
در بسیاری از موارد مصرف تریاک و شیرخ آن باعث سردردهای شدید می شود. این عارضه به دلیل خلوص کم و ترکیب سرب با تریاک است.
خواص آب تریاک در طب سنتی | ترک و محرومیت از تریاک
دانشمندان طب سنتی ایران بر این باورند که تریاک و داروهای طبیعی که سرد و خشک هستند در دسته سمی قرار می گیرند.
هنگام مصرف تریاک، رطوبت طبیعی موجود در بدن منجمد می شود و روغن کاری آنها در بدن کند یا متوقف می شود و زمانی که مصرف به طور ناگهانی به دلیل از بین رفتن ماده انجماد در بدن قطع یا کاهش یابد، مجددا روان می شوند.
مجدداً علائمی مانند مشکل تنفس، اشک ریزش، آبریزش بینی، عطسه زیاد، بی خوابی، درد مفاصل و حالت تهوع و کاهش اشتها، کمردرد، سردرد و تب و اضطراب و بیقراری در صورت ظاهر می شود.
طبق طبقه بندی DSM، علائم ترک تریاک و مواد شبه تریاک عبارتند از: افزایش ترشح اشک، آبریزش بینی، خمیازه کشیدن، تعریق، ضعف، موهای بدن، تهوع و استفراغ، لرزش، اسپاسم عضلانی، افزایش تعداد تنفس.
راه های ترک اعتیاد
همانطور که گفته شد مسمومیت شیره تریاک به دلیل وجود سرب در آن بسیار زیاد است. درمان مسمومیت های خفیف آب ویتامین C و میوه ها و سبزیجات است. اما از نالوکسان می توان در مسمومیت های حاد استفاده کرد.
روش های مختلفی برای ترک اعتیاد وجود دارد که رایج ترین آنها به شرح زیر است:
-
کناره گیری تدریجی
در طب سنتی ایران، جدایی و ترک ناگهانی برای از بین بردن اثرات تریاک باعث بیماری میشد. لذا توصیه کردند که به تدریج آن را ترک کنند. همچنین مدت زمان مصرف و تعداد دفعات مصرف و توانایی فرد در تحمل ترک دارو باید در نظر گرفته شود.
-
ترک تریاک در درمانگاه ( کلینیک)
امروزه کلینیک های ترک اعتیاد با استفاده از کادری از پزشکان و روانشناسان خدمات قابل توجهی در این زمینه ارائه می دهند.
از تشخیص اولیه و مصاحبه گرفته تا مشاوره فردی و گروهی و خانواده درمانی، همگی جزو خدماتی هستند که ارائه می دهند.
برای ترک اعتیادهای مختلف توسط پزشک در دوزهای مختلف تجویز می شود و بسته به میزان اعتیاد رایج ترین این قرص ها متادون و قرص B2 می باشد.
گاهی افراد خودسرانه تصمیم به ترک تریاک می گیرند و به یکباره مصرف آن را قطع می کنند که نه تنها ترک نمی کنند، بلکه دوباره مصرف می کنند و گاهی بیشتر و بیشتر. فرد باید با کمک روانشناس دوره های عود و لغزش را به خوبی پشت سر بگذارد تا تسلیم شود.

خواص شیره تریاک در طب سنتی | حرف آخر
تریاک طبق گفته های طب سنتی فوایدی دارد که در بسیاری از موارد می تواند علائم بدتری ایجاد کند و به فرد آسیب برساند. گاهی اوقات انتخاب یک ماده برای دریافت یک سری شرایط تصادفی و درمان و تجویز، فرد را به این ماده معتاد می کند.
در نهایت برای بهره مندی از فواید آن باید بیشتر و بیشتر مصرف کند و این باعث می شود که فرد در یک روند و چرخه معیوب گرفتار شود که دچار کسالت، سردرگمی و از هم گسیختگی روابط و بدخلقی می شود.